Atunci cand intri in lumea crescatorilor de porumbei descoperi fascinat ciclul de viata al porumbeilor. Asadar, inevitabil la un moment dat vorbim despre ingrijirea puilor de asemenea.

Puii ies in cea de-a 18-a zi dupa clocire. In primele 10 zile, puii sunt atent ingrijiti de pasarile parinti, masculul fiind si el implicat in tot acest proces. Afla mai multe despre puii de porumbei in cele ce urmeaza.

In doar 48 de ore puii isi dubleaza greutatea. Este vital pentru acestia sa nu fie separati de parinti, pentru ca au nevoie de hrana si caldura – cand ies din ou au doar un puf pe ei. Daca nu mor de foame, au risc sa moara de frig, astfel ca separarea nu trebuie sa existe nici macar pentru o ora sau doua.

In primele 10 sau maximum 12 zile puii nu trebuie hraniti separat, acestia sunt ingrijiti de parinti. In schimb ce poate face un crescator este sa asigure hrana pentru pasarile adulte, suficienta si mereu la indemana pentru a hrani constant si foarte bine puii. Acestia cresc armonios daca au hrana cat trebuie; o data pe zi nu este indeajuns.

Sunt necesare produsele speciale?

In a doua saptamana, puii au deja pene. Se va observa si diferenta de comportament a porumbeilor adulti, ce incep sa iasa din cuib mai mult.

Pentru confortul pasarilor, dar si al crescatorului de ce nu, custile pasarilor ar fi bine sa dispuna de sertare cu plasa sau gratar, astfel incat acestea vor fi mai usor de curatat.

De asemenea, este de avut in vedere marcarea puilor. Introducerea inelului nu trebuie intarziata. Fisa fiecarui porumbel va fi relevanta in ceea ce priveste numarul inelului, datele de provenienta, performanta.

Produse speciale pot fi cele cumparate din magazinele de profil, menite sa sustina imunitatea pasarilor, in functie de etapa lor de viata si de sezon. Spre exemplu produse porumbei de la Beyers pot fi utile indiferent de perioada din an, suplimente pe baza de aminoacizi, vitamine, complex de nutrienti care au rolul de a mentine porumbeii in forma pe toata perioada anului.

Astfel de produse sunt usor de gasit in oferta de la Radu Duo, cu pagina oficiala produsecolumbofile.ro. Mixul de hrana cu suplimente este important de administrat parintilor, cat timp acestia sustin hrana puilor.

Toata etapa aceasta de la clocire pana la eclozare, ingrijirea puilor inseamna in medie 90 pana la 94 de zile.

Leave a Reply