Nu cred ca este neaparata nevoie sa dam definitia unui girofar pentru ca toata lumea il cunoaste, l-a vazut macar odata. Find un far rotativ care sclipeste, eminte anumite culori si este montat pe capoda unor anume autovehicule, nu avem cum sa nu il observam.

Insa, nu tot timpul emite acelasi culori. Ce semnifica fiecare culoare pe care acesta o emite dar si ce ar trebui sa insemne acest lucru pentru noi? Ramai aproape pentru a dezbate impreuna semnificatia culorilor unui girofar.

Girofarul cu lumina rosie

Potrivit Codului Rutier, culoarea rosie este intalnita la girofarurile masinilor de Politie si de Pompieri. Ce faci cand te intalnesti cu aceste masini si au girofarurile in functiune? Ei bine, culoarea rosie te obliga sa te opresti cat mai aproape de marginea drumului, dand astfel prioritate.

Atunci cand un girofar auto rosu este in functiune, inseamna ca echipajele se afla in misiune, asa ca nu trebuie sa uiti nicicand ca viata are prioritate.

Girofarul cu lumina albastra

Girofarul cu lumina albastra se intalneste pe autoturismele Jandarmeriei, Politiei de Frontiera, protectiei civile, Administratiei Nationale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiei, Serviciului de Protectie si Paza, dar si Politiei Rutiere, servicului de ambulanta sau medicina legala si nu numai. Acest girofar auto este aprins, la fel ca si in cazul anterior, doar atunci cand echipajele se afla intr-o misiune.

Ce iti ramane de facut cand vezi un astfel de girofar albastru? Daca masina vine din spatele tau, tu ca sofer esti obligat sa ii acorzi prioritate, dandu-te cat mai aproape de marginea drumului. Trebuie sa mai stii ca atat girofarul albastru, cat si cel rosu, sunt insotite mereu si de avertizari sonore.

Girofarul cu lumina galbena

Autovehiculele cu masa si/sau dimensiuni de gabarit depasit sunt cele dotate cu girofar de culoare galbena. Acest lucru se aplica si in cazul vehiculele ce transporta substante periculoase sau marfuri extrem de inflamabile, deci stai la distanta si da prioritate atunci cand te intalnesti cu un astfel de vehicul.

Bineinteles, ele se mai intalnesc si in cadrul masinilor speciale de dezapezire, tractare, a tractoarelor care tracteaza utilaje agricole de dimensiuni mari si asa mai departe. Dupa cum ti-am mai spus, cand vezi un astfel de girofar montat pe o masina, acorda prioritate daca este neaparata nevoie si nu uita sa circuli cu atentie.

In cazul in care ai nevoie de un girofar de culoare galbena, eu iti recomand sa arunci o privire in cadrul magazinului online pieseautocamioane.ro.

Leave a Reply