Sosirea anotimpului rece ne obliga la verificarea suplimentara a masinii atunci cand plecam la drum. Din acest punct de vedere, trebuie sa vedem daca avem cauciucuri de iarna, racleta pentru gheata si suficient lichid de parbriz in rezervorul special, dar din cel rezistent la temperaturi scazute.

Altfel, lichidul de vara poate ingheta in micile conducte de spalat parbrizul, iar singura solutie in acest caz este asteptarea ca aceste capilare sa se dezghete. De asemenea, o atentie sporita trebuie acordata stergatoarelor de parbriz.

Acestea pot avea un rol hotarator in condusul pe timp de ploaie sau ninsoare, de buna lor functionare depinzand propria noastra siguranta. Iata, in continuare, cateva sfaturi pentru achizitia de stergatoare parbriz si modul in care acestea trebuie verificate periodic.

In primul rand, trebuie spus ca stergatoarele parbriz nu pot avea o perioada de viata garantata, la fel ca in cazul altor componente, dintr-un motiv foarte simplu: iarna nu-i ca vara! Cu alte cuvinte, daca pe timp de vara stergatoarele functioneaza relativ normal, ajutate si de lichidul de parbriz, pe timp de iarna lucrurile se schimba radical.

Practic, aceasta alternanta a anotimpurilor reprezinta una dintre principalele probleme si cauze ale defectiunilor ce intervin la autoturismele noastre. Nu fac exceptie nici stergatoarele de parbriz, care sufera in functie de anotimp. Astfel, chiar daca teoretic vara nu pot sa apara defectiuni, exista si situatii in care stergatoarele ne pot juca feste.

In primul rand, intervine uzura. Daca avem un stergator prea vechi, lamela din plastic a acestuia se poate rupe, in cazul folosirii indelungate si continue.

Daca locuim intr-o zona ploioasa, niste stergatoare parbriz de calitate ne poate ajuta mult. De asemenea, din cauza neatentiei, putem porni stergatoarele pe uscat, ceea ce reprezinta o mare greseala. Particulelel de praf pot cauza zgarieturi ale parbrizului, precum si deteriorarea lamelelor de stergatoare parbriz.

Pe timp de iarna, cel mai mare dusman al stergatoarelor este inghetul. Acesta conduce la lipirea stergatoarelor de parbriz, iar incercarea de dezlipire fortata a acestora poate conduce la ruperea lor.

Din acest motiv, o practica des intalnita este ridicarea stergatoarelor de pe parbriz pe timpul noptii sau protejarea suplimentara a parbrizului cu o folie speciala. De asemenea, un alt mod de a incerca dezlipirea stergatoarelor fara a le rupe este dezghetarea prealabila a geamurilor sau umezirea stergatoarelor cu putin antigel.

Pentru a avea insa mai multa siguranta, recomandarea este sa va achizitionati niste stergatoare parbriz de calitate. Indiferent ca sunt cu lamela normala sau extra-plata, conteaza foarte mult materialul din care sunt facute. Exista pe piata stergatoare parbriz din cauciuc, cu diferiti coeficienti de rezistenta, dar si stergatoare din silicon, recmandate de majoritatea comerciantilor.

Leave a Reply