Inainte de a putea intelege ce este un convertizor de putere al masinii, este important sa intelegeti diferenta dintre puterea AC si DC. In termeni foarte fundamentali, puterea de curent alternativ este cea care iese din prizele de la casa dvs., in timp ce puterea DC este cea care iese din baterii.

Avand in vedere ca bateriile auto ofera tensiune DC, iar cele mai multe electronice de consum lucreaza la AC, aveti nevoie de un dispozitiv cunoscut ca invertor de putere pentru masina daca doriti sa utilizati dispozitivele AC pe sosea.

Cu invertoare de tensiune auto instalate puteti sa luati aproape orice dispozitiv electronic de acasa sau de la birou si puteti sa il conectati in masina pentru a-l utiliza normal, insa trebuie sa tineti cont de cateva detalii importante.

Unele dintre cele mai importante constrangeri care trebuie tinute in minte atunci cand utilizati un invertor in masina includ factori precum capacitatea bateriei auto, puterea nominala a alternatorului si puterea de iesire a invertorului. Adevarul este ca sistemul electric din masina nu poate suporta decat o cantitate finita de energie, iar in cazul in care bateria este una slaba, se poate sa nu faca fata tuturor dispozitivelor utilizate pe sosea.

Cum functioneaza invertoarele?

Invertoarele functioneaza utilizand o sursa de curent continuu unidirectionala pentru a imita o sursa de curent alternativ (AC). Invertoarele electronice sunt in esenta oscilatoare care comuta rapid polaritatea sursei de curent continuu, care creeaza efectiv un val patrat.

Deoarece majoritatea electronicii de consum necesita ceva mai aproape de un adevarat val sinusoidal, majoritatea invertoarelor includ componente aditionale care creeaza fie un val sinusoidal modificat sau pur.

Cine are nevoie de un invertor de masina?

Oricine care petrece mult timp pe drum poate beneficia de un tip de invertor. Aceste dispozitive sunt deosebit de utile in calatoriile pe drumuri lungi, in camping, in calatorii de afaceri, pot fi utile pentru soferii de camioane si in alte aplicatii similare.

Unele dispozitive, cum ar fi telefoanele celulare si laptopurile, pot fi utilizate cu atasamente de 12V care se conecteaza direct la o bricheta sau la un accesoriu. Cu toate acestea, orice dispozitiv electronic care necesita o intrare AC solicita un invertor. Unele dispozitive pe care le puteti rula de pe un invertor auto includ:

  • Televizoare;
  • DVD si Bluray;
  • Sisteme de jocuri;
  • Incalzitoare catalizatoare;
  • Echipamente de gatit
  • Unelte electrice.

Care sunt diferitele tipuri de invertoare auto?

Exista mai multe tipuri de invertoare, dar cele doua tipuri principale pe care le veti gasi in aplicatiile auto sunt:

Invertor valutar sinusoidal modificat

Aceste invertoare sunt cele mai accesibile dintre cele doua. Ele produc un val sinusoidal modificat, care este perfect perfect pentru majoritatea electronicii de consum, astfel incat acestea functioneaza bine intr-o multime de aplicatii diferite.

Valoare sinusoidala pura

Acestea tind sa fie mai scumpe, dar produc un val sinusoidal care este mult mai aproape de puterea de curent alternativ disponibila de la prizele de alimentare din locuinta dvs.

Unele dispozitive, cum ar fi sursele de alimentare neintreruptibile , ar putea sa nu functioneze corect fara un val sinetic pur, dar majoritatea electronicii de consum va functiona bine fara unul. Daca sunteti ingrijorat, ar trebui sa consultati producatorul dispozitivului dvs. inainte de a investi intr-un invertor scumpe sinusoidala.

Cum sunt conectate invertoarele?

Pentru a functiona, un invertor trebuie sa fie cuplat la bateria masinii intr-un fel . Unele dintre cele mai comune configuratii includ:

  • panou de sigurante;
  • direct la baterie;
  • bricheta;
  • Adaptor pentru accesorii de 12V.

Cea mai usoara modalitate de a fixa un invertor este sa il conectati pur si simplu la bricheta sau la o alta priza de accesorii pentru 12V, dar exista anumite limitari pentru acest tip de configurare.

Deoarece pot exista alte componente conectate la bricheta sau la circuitul auxiliar, exista o limitare inerenta asupra tipului de dispozitive care poate fi cuplat la invertor. Invertoarele care sunt conectate astfel sunt in general limitate la o extragere de 5 sau 10 amperi.

In cazul aplicatiilor mai grele, invertorul trebuie conectat la panoul de sigurante sau direct la baterie. In alte cazuri, invertorul poate fi conectat direct la baterie cu o sigurantã in linie. In ambele cazuri, este vital sa utilizati un tip de sigurante pentru a evita o situatie potential periculoasa.

Leave a Reply