In prezent, puteti gasi chiar si magazine online, unde puteti comanda ia preferata. Va recomandam bluze Iiana cu o varietate de bluze traditionale romanesti. Aici puteti gasi ia cu maneci lungi sau scurte; Bluze cu anchior patrat sau rotund si o varietate de ornamente, toate specifice pentru Bucowina (partea de nord a Romaniei).
Bucuresti sau orice alt loc din Romania este o destinatie uimitoare pentru a aduna suveniruri romanesti. Aici puteti gasi lucruri frumoase, pentru toata lumea, pentru buzunare mici si buzunare mari, pentru iubitorii mestesugurilor sau pentru colectionari pasionati.
O excursie la Bucuresti este o oportunitate minunata de a va largi orizontul cultural, dar mai ales pentru varietatea si calitatea suvenirurilor romanesti. Aceste amintiri “materiale” nu sunt mai putin importante sau semnificative.
Deci, aveti un punct slab pentru magazinele de suveniruri? Muzeele din Bucuresti ilustreaza viata si traditiile din mediul rural care au supravietuit pana in prezent. In plus, muzeul satului si muzeul etnografic romanesc ofera un excelent punct de plecare daca cautati suveniruri sau cadouri romanesti pentru cei dragi.
In timpul calatoriei dvs. la Bucuresti puteti opri la libraria Carturesti pe bulevardul Magheru, care ofera solicitantilor de suveniruri o selectie rafinata de cadouri: o carte romaneasca, borcan de gem sau un vin local, alaturi de albume foto care capteaza frumusetea Bucurestiului sau cea a intregii tari.
Daca sunteti in cautarea unor imagini sau fotografii de neuitat ale Romaniei, recomandam calduros libraria Humanitas Kretzulescu.
Pentru iubitorii de arta, galeriile din Bucuresti pot actiona ca o ruta alternativa … cautand un suvenir romanesc unic, in timp ce cunoscatorii de vinuri fine au o multime de ocazii de a gusta buchetele locale vizitand baruri de vin sau magazine specializate specializate.
Nu in ultimul rand, in calatoria dvs. la Bucuresti, merita sa cautati suvenirul dorit in magazinele mici, dedicate, care vand cadouri traditionale si produse autentice fabricate in lemn, tesaturi sau ceramica.
Cele mai populare sunt situate in zona centrului istoric, urmand o cale imaginara care ne duce de pe bulevardul Calea Victoriei pe strada franceza, cu o oprire finala la Unirea Shopping Center.
“Ia” este partea principala a costumului traditional romanesc, celelalte parti se formeaza in jurul acestuia si se armonizeaza cromatic si ornamental cu acesta. Este mai mult decat o bucata de imbracaminte, este un simbol, o dovada istorica a existentei si continuitatii portului traditional romanesc.
Cea mai veche varianta a iei a fost o bluza lunga ca rochie. Urmatoarea este Ia (bluza cu “altita”, si anume cu broderie) si dupa “bluza cu banda (platca)”, care a aparut sub influenta modei urbane. La inceput bluzele erau fabricate din panza sau din canepa, mai tarziu facute din bumbac si apoi din borangic sau din matase romaneasca.
Nu se stie exact perioada in care acest port apare, dar unele surse cred ca acest tip de imbracaminte fusese purtat in timpul culturii “Cucuteni” (5500-2750 i.Hr.).
“Ia” este de fapt o camasa traditionala romaneasca, folosita in zilele de sarbatoare, din tesatura alba decorata cu margele si broderie pe maneci, piept si gat. Motivele cusute sunt figuri stilizate, geometrice sau inspirate de natura. Culorile si modelele sunt diferite, in functie de varsta, dar si de evenimentul in care trebuie sa fie purtat.