Presiunea aerului din anvelope este cruciala pentru siguranta autoturismului, determinand totodata si cantitatea de combustibil necesara. Atunci cand presiunea din anvelopele unei masini scade sub limina prevazuta de producator, in timpul rularii masinii, anvelopele se vor deforma.
Aceasta modificare are drept consecinte marirea temperaturii anvelopei, precum si scaderea aderentei transversale. In unele cazuri chiar, atunci cand anvelopa se afla spre sfarsitul duratei de viata, este posibil sa se dezintegreze.
Mai mult decat atat, presiunea aerului scazuta in anvelope determina instabilitatea masinii in curbe, din cauza aderentei care se pierde considerabil. De asemenea, distanta de franare pana la oprire se mareste, atunci cand te deplasezi cu masina pe suprafete umede.
Cum poti afla care este presiunea recomandata pentru masina ta?
Fiecare automobil vine insotit cu o specificatie din partea producatorului privind presiunea optima indicata pentru pneuri. Aceasta poate fi trecuta pe stalpul dintre portiere, pe marginea portierei din fata, dreapta, in cartea tehnica a masinii sau, in unele situatii, in interiorul capacului de la rezervor.
In cazul in care tot nu ai descoperit-o, poti arunca o privire in baza de date online a producatorului masinii tale ori te poti documenta mai amanuntit din forum-urile de profil.
Este foarte important sa respecti presiunea recomandata de catre producator, intrucat aceasta este adaptata modelului tau de masina. In acest fel performantele anvelopelor vor fi optimizate, iar tu te vei bucura de siguranta deplina la volan.
La ce interval de timp trebuie verificata presiunea?
Este obligatoriu sa verifici presiunea din pneuri cel putin o data pe luna si de fiecare data inainte sa pornesti la drum lung.
Mai mult decat atat, aceasta trebuie verificata in momentul in care apare o avertizare de la computer-ul de bord al autoturismului, averizare semnalata de senzori presiune roti online. Acestia reprezinta un dispozitiv integrat al masinilor noi, iar in cazul modelelor mai vechi devin o dotare obligatorie, incepand cu anul 2014.
Este firesc ca anvelopa sa piarda aer?
Da, este ceva normal. Tocmai pentru ca anvelopele pierd mereu aer, presiunea acestora trebuie verificata in fiecare luna. Totusi, atunci cand constati ca un pneu pierde mai mult aer decat celelalte, inseamna ca exista o problema pe care va trebui sa o detectezi si rezolvi.
Pentru a avea parte de un randament excelent, stabileste corect presiunea din anvelope si mizeaza pe cauciuri de inalta calitate.
Ce inseamna TPMS?
Este vorba despre sistemele de monitorizare a presiunii din pneuri (TPMS – Tire Pressure Monitoring System) care sunt integrate in dotarile automobiliului. Scopul acestora este cel a monitoriza constant presiunea din anvelope.
Trebuie sa facem distinctia intre sistemul direct, cel care masoara presiunea in pneuri cu ajutorul unui senzor din interiorul rotii) si sistemul indirect, care masoara presiunea prin senzorul ABS al masinii. Atunci cand una sau mai multe anvelope pierd din presiune, soferul va fi instiintat printr-un afisaj in bordul masinii.
TPMS are de asemenea functia de a spori siguranta in timpul condusului, precum si de a mentine constant consumul de combustibil. In plus, prelungeste durata de viata a anvelopei, prin faptul ca nu permite reducerea presiunii. Cei interesati de senzori presiune roti online pot consulta pentru mai multe detalii site-ul de specialitate www.senzoripresiune.com.