Deosebite printr-o multime de caracteristici fata de cele ale diaconului si preotului, vesmintele arhiereului vin sub forme si marimi diverse. Ies in evidenta acestea atat prin materialul deosebit din care sunt realizate, cat si prin broderia speciala. Dupa cum spune si Sfantul Simeon al Tesalonicului, vesmantul unui arhiereu este compus din 7 elemente: bedernita, braul, epitrahilul, stiharul, sacosul, manecutele si omoforul.
Fiecare dintre acestea in parte joaca un rol bine stabilit, cunoscut mai ales de catre purtatori – de arhierei. Mai departe iti prezint pe scurt cele despre care sigur nu cunosti prea multe detalii, pentru a-ti contura o idee cu privire la ele. Daca intentia ta este de a cumpara vesminte arhieresti, o recomandare este vesmintebisericesti.ro – gasesti acolo modele variate si calitate la preturi accesibile.
Bedernita mai este cunoscuta si sub numele de epigonat. Acesta este un vesmant liturgic, care are forma unui romb – mai mult ca sigur acum stii despre ce vorbesc. Inchiderea lui se face printr-un snur, dupa gat. Acesta atarna pe genunchiul drept.
Sacosul este acel vesmant pe care il recunosti dupa forma de sac ce ii este specifica. Are maneci largi, dar scurte si este purtat de catre arhierei deasupra stiharului, dar si a epitrahilului, a braului si a manecutelor.
Este purtat de catre arhiereu in ideea de a nu se mandri cu slujirea sa inalta. Este un fel de element ce are menirea de a-i aminti despre injosirea si de umilinta Mantuitorului.
Referitor la omofor, acesta nu reprezinta un simplu vesmant liturgic asa cum unii cred. In fapt este si o distinctie a demnitatii arhieresti. Este considerat unul dintre acele vesminte arhieresti vechi, poate cele dintai, dat fiind faptul ca le intalneai inca din primele veacuri ale crestinismului.
De asemenea engolpionul este un articol ce tradeaza demnitatea arhiereasca. Acesta se prezinta sub forma unei iconite cu forma rotunda. Pe aceasta este zugravit chipul Maicii Domnului cu pruncul in brate sau cel al Mantuitorului.
Un alt element purtat de catre ierarhi este crucea pectorala. Oricine o poate observa pe pieptul acestora. Asemenea engolpionului, aceasta constituie un semn prin care este marturisit Hristos.
Urmeaza mitra sau acoperamantul capului. Aceasta este purtata de catre arhierei atunci cand savarsesc serviciul liturgic. Se prezinta in general sub forma de cununi imparatesti.
Despre stihar se stie ca este acel vesmant liturgic strans pe gat, ingust si lung, ce are maneci largi. Preotii si episcopii il poarta pe dedesubtul vesmintelor si in cazul lor este realizat din material auriu sau alb.
Subdiaconii si diaconii in schimb il poarta ca vesmant pe deasupra. Se deosebeste in cazul lor prin faptul ca este mai decorat. Acesta poate sa reflecte culoarea zilei. Il recunosti dupa faptul ca prezinta despicaturi pe parti, acestea fiind prinse cu nasturi sau butoni, dupa caz.
Sunt elemente cu semnificatie, purtate de catre mai marii bisericii, cu rol specific. Toate aspectele ce le vizeaza trebuie respectate intocmai, iar cei ce le imbraca trebuie sa vizeze un material calitativ, pentru a le oferi o purtare de durata. Pe vesmintebisericesti.ro sunt disponibile vesminte arhieresti calitative pentru cei interesati.