Medicina stomatologică a progresat foarte mult, mai ales în ultimii ani, iar producătorii utilizează tehnologii avansate pentru a optimiza instrumentele și echipamentele specifice. Astfel, atât stomatologii, cât și cei specialiștii în tehnică dentară au la dispoziție o gamă variată de produse existente pe piața de specialitate din care pot alege.

În procesul de restaurare – metalică sau ceramică, pregătirea dinților constituie un pas foarte important care nu necesită un număr foarte mare de instrumente.

De fapt, specialistul cu multă experiență va învăța să pregătească „terenul” cu un număr cât mai redus de instrumente. Altfel, medicul stomatolog va pierde timp prețios, încercând diferite aparate care nu și-au demonstrat eficiența pentru că nu sunt potrivite pentru lucru, sau sunt similare celor deja încercate.

În plus, un stomatolog care nu are suficientă experiență poate alege echipamente și dispozitive care nu au o calitate superioară. Din acest motiv, este important să studieze cu atenție oferta de pe piață înainte de a cumpăra, indiferent de experiența sa.

Frezele dentare fac parte din categoria instrumentelor de bază din endodonție, care sunt utilizate în cadrul unor intervenții stomatologice. De exemplu, frezele dentare  se folosesc la prepararea cavităților pentru a obtura caria dentară sau pentru a șlefui bonturile pentru coroane și punți dentare.

Tipuri de freze dentare

Freza dentară constituie un instrument stomatologic rotativ abraziv care își găsește utilitatea atât în cabinete și clinici stomatologice.

În trecut, frezele dentare aveau o configurație destul de primitivă, iar viteza aparatelor folosite era redusă, adesea provocând durere pacienților. De aceea, cei mai mulți oameni au atribuit frezei dentare trăsăturile specifice unui instrument de tortură.

În general, frezele dentare pot fi de două feluri:

➢        abrazive – destinate utilizării în cabinetele dentare;

➢        cu lamele tăietoare – utilizate în laboratoarele de tehnică dentară.

Pe piața de specialitate, se află o gamă variată de produse stomatologice – echipamente de laborator sau echipamente utile pentru restaurarea protetică, igienă, implantologie. Așadar, în magazinele online din România poți găsi mai multe tipuri de freze dentare mai ieftine sau ceva mai scumpe. În funcție de mărimea sau duritatea granulelor care le acoperă, acestea se pot clasifica astfel:

 

➢        Freze dentare diamantate;

➢        Freze dentare extradure;

 

De regulă, mărimea particulelor folosite pentru orice clasă variază de la producător la producător, dar instrumentele diamantate rotative sunt dispuse în mod egal pe suprafață. Granulația diamantului se poate distinge datorită culorii de la nivelul gâtului frezei dentare și poate fi de șase tipuri – de la granulație foarte mare până la granulație ultrafină.

Conform ISO – International Organisation for Standardisation, toate tipurile de freze diamantate se pot clasifica în funcție de câteva caracteristici, forma și tipul capului activ, lungimea frezei, tipul de mâner, diametrul capului activ.

Iată o clasificare a instrumentelor rotative în funcție de modul lor de operare:

➢        Freze diamantate

➢        Freze-burghiu

➢        Freze dentare

Instrumentele diamantate îndepărtează structura dentară prin abrazarea suprafeței și este eficient pentru șlefuirea smalțului și pentru secționarea ceramicii.

Frezele – burghiu se numără printre instrumentele rotative care nu sunt utilizate în mod frecvent.

Frezele cu lamele tăietoare reduc structura dentară cu ajutorul părților metalice și tăioase.

Leave a Reply