Bateria auto – deși o piesă consumabilă căreia deseori nu i se acordă prea multă importanță – este vitală pentru buna funcționare a sistemului electric al oricărui automobil.

De cele mai multe ori, însă, ajungem să conștientizăm acest lucru abia atunci când bateria mașinii ne lasă.

Și pentru că iarna este sezonul cu cele mai nefavorabile condiții meteo pentru acumulatorii auto, iată câteva sfaturi privind întreținerea acestor componente în perioadele cu frig și îngheț:

  • Verificări mai dese

Chiar dacă nu este tocmai plăcut să trebuiască să mergi mai des la service, cu siguranță mai rău decât atât ar fi să te lase bateria în mijlocul drumului și, eventual, și pe o vreme groaznic de rea.

Așadar, deși în mod normal se recomandă verificarea acumulatorului auto doar o dată la șase luni, în perioada în care temperaturile sunt foarte scăzute și avem parte de îngheț aproape în fiecare noapte, ar fi indicată vizita la service ceva mai des.

Mai mult decât atât, în cazul în care bateria auto e veche și chiar te aștepți să moară oricând, se recomandă verificarea ei în fiecare lună de iarnă, iar asta pentru a evita pe cât posibil situații neplăcute precum cea în care este nevoie să împingi mașina ca să pornească.

  • Folosirea pe rând a funcțiilor care consumă bateria

Un alt sfat care ar putea fi de folos pentru întreținerea bateriei auto pe timp de iarnă constă în raționalizarea folosirii funcțiilor cu consum energetic.

Acest lucru înseamnă să se încerce – pe cât posibil – folosirea pe rând a ștergătoarelor, luminilor sau a climatizării, de exemplu, iar oprirea motorului să se facă doar în momentul în care orice altă funcție, inclusiv farurile mașinii, a fost, de asemenea, oprită.

  • Pornirea motorului diesel și semnalul „Bujii incandescente”

Pentru cei care au o mașină cu motor diesel, o recomandare importantă pentru întreținerea bateriei auto constă în acordarea unei atenții deosebite semnalului luminos din bordul automobilului care arată „Bujii incandescente”.

Foarte important de reținut este că motorul nu trebuie pornit în timp ce acest semnal se menține aprins.

Care sunt cauzele descărcării bateriei auto?

În sezonul rece, temperaturile scăzute cauzează cele mai mari probleme din punct de vedere a performanței bateriei auto.

Odată cu instalarea frigului, în mod inevitabil apar și aceste neplăceri, iar ca să înțelegi mai bine de ce se întâmplă acest lucru, trebuie să știi că începând de la –10 grade Celsius acumulatorul unei mașini nu mai asigură decât 60% din capacitatea sa energetică, în special dacă nu este tocmai nou.

De asemenea, în timpul iernii foarte mulți șoferi folosesc mai rar mașina, astfel că bateria auto nu are suficient timp pentru a se încărca, iar atunci când automobilul este folosit, consumul energetic este accentuat prin folosirea sistemului de încălzire, dezaburire, încălzire a scaunelor, dezghețare a oglinzilor și a geamurilor etc.

Ce baterii auto sunt recomandate pentru o bună funcționare în perioada iernii?

Printre acumulatorii auto de pe piață cu cele mai multe recomandări se numără bateriile auto din gama Plus de la ZAP, care fac parte dintr-o generație de baterii concepute să reziste la descărcări profunde.

Acestea au o putere mare de pornire și garantează o bună funcționare la temperaturi extreme (atât foarte ridicate, cât și foarte scăzute), având o durată de viață cu 30% mai mare.

Leave a Reply