Fără îndoială că piatra prețioasă incrustată pe inelul de logodnă este extrem de importantă pentru că aduce un farmec aparte bijuteriei. Indiferent de spațiul și de contextul cultural, pietrele prețioase au constituit un simbol al regalității, iar una dintre gemele reprezentative de-a lungul timpului este safirul.

Acesta poate fi găsit în stare naturală într-o gamă variată de culori –albastru verzui, violet, albastru foarte închis, chiar și negru – și face parte din clasa mineralelor corindon. O altă denumire, de această dată comercială, de origine singhaleză a varietăților pe care le poate avea safirul de nuanță roz-portocalie este padparadscha.

Safir și aur combinația ideală pentru un inel de logodnă

Desigur că una dintre cele mai utilizate pietre prețioase care și-a menținut o poziție de top până în zilele noastre datorită atributelor sale estetice impresionate este safirul. Iată câteva curiozități despre această gemă:

  • Cuvântul „safir” provine din limba latină, de la sappirus și înseamnă „cel mai frumos”;
  • Cel mai mare safir stelat de pe glob a fost găsit la sfârșitul anului 2015 și are 1404 carate și valorează 100 milioane de dolari;
  • Potrivit unor credințe din vechime, safirul îndeplinea un rol de protecție împotriva bolilor sau a spiritelor malefice, de aceea se număra printre cele mai purtate obiecte de podoabă;
  • Culoarea sa este foarte variată (leuco-safir – incolor, brun, sur, roz, roșu, galben, verde, violet sau diferite nuanțe de albastru) și depinde de impuritățile existente în cristal;
  • Albastrul, de pildă, cea mai cunoscută diversitate a safirului se datorează conținutului bogat de fier și titan;
  • Unele surse atestă că abia în secolul XIX s-a descoperit că safirul și rubinul sunt varietăți ale corindonului – un mineral care ocupă poziția 9 pe scara lui Mohs (denumită și scara durității);
  • Safirul are niște reflexe argintii cauzate de incluziuni ale maselor fibroase ale rutilului – oxidul natural de titan.
  • Autenticitatea unui safir se poate verifica încercând să-l zgâriem cu un obiect ascuțit sau cu o altă piatră. Dacă se zgârie ușor, înseamnă că nu este safir.

Alte variații de safire

În afara safirului de culoare albastru, în zilele noastre, se pot găsi și alte cristale de corindon care sunt prelucrate în industria bijuteriilor și anume:

  • Spinel (rubin oriental) de culoare roșie
  • Smarald oriental de culoare verde
  • Ametist de culoare violet
  • Topaz – safirul de culoare galbenă.

De ce le plac femeilor bijuteriile incrustate cu safire?

Femeile adoră să fie alintate de către bărbații pe care îi iubesc și să fie tratate ca niște prințese, iar unul dintre momentele la care visează orice femeie este cererea în căsătorie. De aceea, trebuie să aloci suficient timp atunci când pregătești o astfel de surpriză și mai ales să alegi cu grijă bijuteria deoarece pentru ea va fi extrem de important momentul în care va primi inelul de logodnă, fiind un simbol deosebit al iubiri tale, dar în același timp constituind și o promisiune ce urmează a fi onorată.

Așadar, poți opta pentru un inel de aur incrustat cu safir sau pentru orice altă piatră prețioasă crezi că i s-ar potrivi de minune.

Leave a Reply