N-am crezut ca ar fi neobisnuita pana acum situatia mea curenta de lucru, pana cand nu i-am explicat tatalui meu ce fac: ei bine, lucrez 5-6 ore pe zi in cutare loc, sambata si duminica am alte joburi , iar in pauza de pranz scriu pentru blogul personal, pentru care nici macar nu ma plateste nimeni. Iar raspunsul lui vine natural: “Wow, bun venit in noua economie!”.

Asta m-a pus cumva pe ganduri. Evident, situatia mea particulara este influentata si de domeniul in care lucrez. Scrisul independent poate fi transformat intr-o profesie cu norma intreaga, dar pentru mine, in prezent este mai mult decat un loc de munca. Acestea fiind spuse, nu exista nici o indoiala ca eu sunt doar o manifestare a unei tendinte mult mai mari.

Se pare ca mentalitatea de umplere a fiecarei ore din zi sta la baza acestei schimbari care incepe in liceu si continua pe tot parcursul facultatii. Tu esti de fapt produsul copilului care in trecut mergea la trei sporturi si canta la un instrument. Acum ai un loc de munca platit, o pozitie de voluntariat pe undeva si un stagiu neplatit, canti intr-un cor, candidezi la presedintia a sase cluburi diferite si, bineinteles, ai o viata sociala pe Facebook, care ii face invidiosi pe ceilalti.

Inca din facultate, rareori am avut mai putin de trei locuri de munca si, cu siguranta, nu am considerat asta ca fiind un lucru neobisnuit. Prefer sa am mai multe proiecte diferite in acelasi timp, asa ca nu e de mirare ca tendinta s-a perpetuat in viata mea de absolvent, zece ani mai tarziu. Dar va deveni asta noua norma a societatii?
Recunosc, am patru joburi, insa am impresia ca devin mai degraba o regula decat o exceptie. Nu m-ar mira ca maine sa aflu ca si mama are un blog in care scrie despre retele de prajituri cu care ne delecta in copilarie. Sau poate chiar faptul ca le mai face sa fie chiar din cauza asta. Poate scriem mai mult despre lucruri pe care nu le facem. Insa asta este un alt subiect.

Fie ca sunteti proaspat intrat la liceu sau doar in cautarea unei noi aventuri, cel mai bun lucru in formarea unei cariere peste ani, este decizia corecta despre ceea ce vrem sa facem si cum facem ca sa ajungem acolo. Din fericire, exista si profesionisti in acest domeniu si veti gasi la ei sfaturi si inspiratie pentru a indruma corect calea ta profesionala. Promite-ti tie ca vei oferi un context pentru a-ti imagina totul, indiferent de modul in care iti definesti succesul.

Leave a Reply