Copilaria mea e legata oarecum de râul Barlad,pardon,Delea sau cum se numeste.Dar toata lumea ii zice Barlad deoarece asa am fost invatati.Stau la cativa metri ce acest râu si de multe ori m-am jucat pe malurile sale.

Tin minte ca la varsta de 9 ani am intrat in râu dupa o minge,dar apa era curata!Dar anii au trecut si nepasarea autoritatilor si nesimtirea noastra,a oamenilor, a lasat in urma un râu in care ti-e frica sa bagi mana deoarece te gandesti ca te alegi cu o boala de piele.

Daca te opresti si arunci o privirea asupra lui de pe podul din zona garii te gandesti ca mai bine te uiti intr-un tomberon,ca e mai putin gretos si murdar!

Acum 2-3 ani s-a construit un mic pod peste care poti trece din gara spre zona “Dragos Voda” dar se pare ca de curatenia râului s-a uitat.Doar in campania electorala din vara s-a curatat putin,adica s-a scos papura de pe râu dar de atunci s-a uitat complet de el astfel incat cu toata nesimtirea noastra putem arunca orice in el,de la peturi, la electrocasnice vechi!Acum vreo doua luni plutea si un cadavru de caine langa un aparat electrocasnic,chiar in zona podului peste care trecem in fiecare zi.

Ne uitam la el zicand “Ce mizerie!Nimeni nu o curata!”.Dar nu ne gandim ca noi facem acea mizerie si ca nu facem nimic sa o curatam.Nu zic sa ne apucam noi sa strangem gunoaiele,dar macar sa anuntam firma de salubrizare ce ar trebui sa se ocupe de curatenia râului.

In agenda primariei gasim proiectul “Ecologizarea albiei vechi a piriului Delea si crearea unor zone de promenada” care ar trebui sa fie realizat in acest an.Noi inca asteptam.

Pe langa curatenia râului(este râu deoarece asa spun cei de la Apele Romane) ar trebui facut ceva in legatura cu siguranta copiilor pe timp de iarna.

Cand apa ingheata multi copii se joaca pe râu fara nicio problema,fara sa se gandeasca ca s-ar putea sparge gheata si sa faca o baie in copca.Aici in primul rand parintii ar trebui sa actioneze,dar probabil unii le zic copiilor sa nu “patineze” pe acolo,dar ei nu asculta.Asa am facut si eu intr-o iarna si am patit-o.

Nu stiu ce s-ar putea face in legatura cu aceasta problema,daca s-ar putea “ingradi” malurile râului in zonele unde copii se joaca!
Dar acum trecand iarna,trebuie sa ne gandim mai intai la curatarea râului si la pastrarea ei.Dupa pararea mea ar trebui curatat de doua ori pe an(mijlocul lunii noiembrie si dupa dezghet,la venirea primaverii).

Leave a Reply